Blog yapısı geleneksel internet sitelerinden çok farklı. Zamana bağlanmış durumda. Blogların başı belli, sonu belirsiz. Nerede, ne zaman, nasıl biter sorularının cevabı yok.

Blogların gelişip büyümesi için sürekli iyi yönde bir değişim içinde olması gerekli. Kaizen felsefesi de tam olarak bunu yansıtmakta.

Blog yapısına Kaizen felsefesi ile bakıldığında gördüğümüz ilkeler:

  1. Ortada çözümlenmesi gerek bir sorun vardır. Bu sorun bloğumuzun içeriğinin gelişmemesi, yenilik yaşamamasıdır.
  2. Blogların maliyeti 2 dakikadan başlar. Kaliteli birçok yabancı ve yerli blog hizmeti veren site mevcut. Kendi alan adımızın ve sunucunun maliyeti de çok yüksek sayılmaz. Önceliği en düşük maliyete verip tecrübe kazanalım. Zaman, yapmamız gerekeni söyleyecektir zaten.
  3. İnternette vakit geçirme amacımız ne? Önce kendimizi düşünelim, başkasını değil. Sokağa yoldan geçen arabaları seyretmek için çıkmayız. İşimizi halletmek için sokaktan geçmek zorunda olsak bile sokağa çıkma amacımızı gerçekleştirelim. Kendimiz için bir şeyler yapalım.
  4. Blog yazıyorsak tek amacımız para olmamalı! İnternet para kazanmanın hızlı yollarından biri olmanın yanında, fikirlerimizi dünyaya duyurabileceğimiz etki alanı en yüksek ve en hızlı araçtır.
  5. Blog yazmadaki önceliğimiz ne? Kişisel tecrübelerimizi yazıyorsak samimi olalım, fotoğrafçıysak farklı bakış açılarımız olsun, mesleki deneyimimizi aktarıyorsak saygınlığımızdan emin olalım… Öncelik bir ya da iki kelimede yatar. Bu kelimeleri bulmadan yola çıkmayalım.
  6. Altı üstü bir blog düşüncesiyle kendimizi istemediğimiz şekilde gösterebiliriz. Sadece günlük gelişmelere göre hareket etmeyelim. Yol haritamız olsun. Plan yapalım, gerçekleştirelim, değerlendirelim.
  7. Blog yazarlarının amaçları aynı olmadığına göre, sorunların çözüm araçları da aynı olmamalı. Her amaca hizmet edecek farklı yollar bulunur.

Kelime anlamı “daha iyi değişim” olan Kaizen’in blog mantığıyla da tam uyum sağladığı ortada. Zamanı durduramadığımıza göre ortada bir sorun var; Durağan olmak. Bu sorunu çözmek için harcadığımız her dakikanın bir şekilde bize yarar sağlayacağına emin olalım.