Sosyal medyadaki paylaşımın yükselmesiyle bloglara yapılan yorum sayısının düştüğünü sanıyorum. Bu yalnızca sosyal medyadan mı yoksa oradaki yorum yapılış şeklinden mi?comment_edit

Facebook‘ta kayıtlı bilgi mevcut olduğundan yalnızca yorumu yazıp gönderiyorsunuz. Twitter‘da ise gönderiye yönelik yorum, kayıtlı bilgi ile kolaylıkla yapılıyor. Evrensel bilgi için de Openid gibi bir sistem var. Bunların ortak noktası yorum sahibi bilgilerinin girişini farklı bir şekilde yapmak. Yorum yapana kolaylık sağlamak, yorum bırakma olayını hızlandırmak.

Yorum denetlemesinde Captcha diye anılan harf/rakam karışımınının elle girilmesi vardı (hala var bazı sitelerde). Bu her kayıt formunun en kıl bölümü bence. Yorum yazdığım kadar zaman bunu okumaya ve doğru şekilde yazmaya gidiyor. Zaman kaybı resmen, ne gerek var buna yorum alanlarında?

Blogların çoğunda yorumun yanında ad ve (asla diğer kullanıcılarla 3. şahıslarla paylaşılmayacak notu olan) e-posta bilgisi zorunlu tutuluyor. Gerçekten zorunlu mu bu ikisi?

yorum_alani1

Yorum sahibi oraya bir ad ve bir e-posta adresi giriyor. Nereden biliyoruz ki yorumcunun adını sanını. Kullanıcı adını ve e-posta adresini istemek bürokrasinin arttırılması gibi bir şey. Anonim yorum bırakılmasına izin vermek düşünülebilir bir durum. Çünkü yazar için yazısı hakkındaki yorum yazan kişiden daha önemlidir genelde. Bir yorum aldığınızda ilk baktığınız yer neresi; yorumcu adı mı yazılan yorum mu? Şu şu kişi yorum yazdı uyarısı görülüyor tabi ilk önce ama yorum alanı daha çok merak edilen hikayenin esas kızı oluyor.

Yorumların nasıl yapılacağı ve görüneceği aslında karmaşayı nasıl yöneteceğinizle ilgili.

  • Facebook, Twitter, Friendfeed ve diğer sitelerin sağladığı kayıtlı bilgilerinizle yorum yapılabilir.
  • Blog altyapısı ile ad ve e-posta bilgisi zorunlu istenebilir.
  • Yorum yapılması kolay sosyal paylaşım sitelerinde yapılan yorumlar kodlama yardımı ile yazının altına getirilebilir.
  • Ya da yorum yapmak için yalnızca yorum alanını doldurmak zorunlu tutulur. Yorum onayı açık tutulup abuk subuk yorum engellemesi site yöneticisine bırakılır.

yorum_alani2

İlk görsel eski yorum alanım. Ad ve e-posta bilgisi girmek zorunlu. Aksi takdirde hata veriyor. İkinci görsel de yeni form alanım. Ad ve e-posta bilgisi girmek zorunlu değil, anonim yorum yapılabilir durumda artık yazılarım. Bunu biraz daha belirgin kılmak için de tek zorunlu kısım olan yorum alanını en üste taşıdım. Adını, e-posta adresini ve site adresini görünür kılmak isteyen zaten dolduracaktır zorunlu olmayan kısmı.