Değişim orantılı şekilde gerçekleşmiş olsaydı geçmişteki ben ile gelecekteki benin verdiği değerin aynı olduğunu söyleyebilirdik. Ancak oluşturulan bilginin üssel arttığını düşündüğümüzde (aynı zaman aralığında) gelecekteki benin yaşayacağı değişimin geçmiştekine göre daha fazla olacağı kesin.

Beğenilerimizi, kararlarımızı, öncelik verdiklerimizi gelecekte yeniden değerlendirdiğimizde bunları garipsemeyi ya da yanlış bulmayı normal karşılamalıyız.

Sunumdan altını çizdiklerim:

  • Hayatımızın her aşamasında gelecekte olacağımız kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyecek kararlar alıyoruz ve sonunda o kişi olduğumuzda çoğu zaman aldığımız kararlardan pek de mutlu olmuyoruz.
  • Bir psikolog olarak beni cezbeden asıl soru ise, neden sıklıkla gelecekteki ‘biz’in pişmanlık duyacağı kararlar alıp duruyoruz?
  • 1000 kişiye sorduk. Bu kişilerin yarısından, önümüzdeki 10 yıl içerisinde değerlerinin ne kadarının değişeceğini öngörmelerini diğer yarısına ise geçtiğimiz 10 yıl içerisinde değerlerinin ne kadarının değiştiğini söylemelerini istedik.
    • Elimizdeki verilere göre 18 ve 68 yaş arası kişiler gelecek 10 yıl içerisinde tecrübe edecekleri değişimi büyük oranda azımsamışlar.
  • … bizler her zaman güncel tercihlerimizi yerine getirmek için karşımıza çıkan fırsatlara daha fazla ödeme yapıyoruz çünkü bu fırsatların güvenilirliğini gözümüzde büyütüyoruz. Bu neden oluyor peki? Tam olarak emin değiliz, ancak muhtemelen hatırlamanın kolaylığına karşı hayal etmenin zorluğu ile büyük ilgisi var.
  • Şimdi olduğunuz kişi bugüne kadar olduğunuz tüm kişiler kadar fani, anlık ve geçicidir.