İş Modeli Üretimi, kafasında bir fikri olup da orada kalmasını istemeyenler için yazılmış. Bir iş modeli ne ola ki? İş Modeli Üretimi, tam olarak bir girişimcilik dersinin kitabı olabilir.

is_modeli_uretimi_optimistkitap

“Bu kitap kimin için?” diye sormuş yazarlar girişte. Aşağıdaki üç sorudan birine “evet” demişseniz sizin için demişler:

  1. Girişimci bir kişilik misiniz?
  2. Nasıl değer yaratıp yeni işler kuracağınız ya da örgütünüzü nasıl geliştirip dönüştürebileceğiniz üzerine sürekli olarak düşünür müsünüz?
  3. Eski, modası geçmiş iş yapma yöntemleri yerine yenilikçi yollar aramaya çalışır mısınız?

İş Modeli Üretimi’nin tasarımı bir kere standart dışı. Tam olarak bir resim defteri gibi. Renkli renkli sayfalar, şekiller, ordan oraya çizgiler, çizelgeler, çöp adamlar falan.

“Yaratıcı güç içinizde!” tavsiyesi veren kitaplar gibi göründü baştan. İlerledikçe kaptırıyor insan kendini. Sürekli yeni bir yöntem ve değerlendirme. Google, Amazon, Skype, Nintendo Wii, Apple ve daha birçok şirketin iş modelleri incelenmiş.

İş Modeli Üretimi’nini temelinde dokuz yapıtaşından oluşan İş Modeli Tuvali var. Bu dokuz yapıtaşı: Müşteri Segmentleri, Değer Önerisi, Kanallar, Müşteri İlişkileri, Gelir Akışı, Temel Kaynaklar, Temel Faaliyetler, Temel Ortaklıklar ve Maliyet Yapısı.

is_modeli_tuvali

Bu tuvalin üzerine şablonlar, tasarım, strateji ve süreçleri ekleyerek bir iş modeli oluşum süreci anlatılıyor.

Kitaptan altını çizdiklerim:

  • “Resme bir fikirle başlarım ve sonra o, bambaşka bir şey olur.” Picasso
  • “Bir fikri çok çabuk dondurursanız, ona aşık olursunuz. O fikri çok çabuk rafine ederseniz, ona bağlanırsınız ve keşfe devam etmeniz, daha iyiyi bulmaya dönük arayışınız zora girer. Eski modellerde görülen hamlık nedensiz değildir.” Jim Glmph
  • Hikaye anlatmadaki amaç, yeni bir iş modelini ilginç ve somut bir biçimde tanıtmaktır. Bunun için hikayenizi basit tutun. Sadece bir kahramanınız olsun.
  • “İnovasyonu herkes sever. Ta ki ucu onlara dokunana kadar.” Saul Kaplan
  • “İş modeliniz işiniz değildir. Bir sonraki aşamada ne yapmanız gerektiğini gösterecek bir sorgulama metodudur.” Matthew Milan