Gizliliğin korunamamasıyla savaşlar kazanıldı veya kaybedildi, sermaye sahipleri bir anda dibe çakıldılar, ölen insanlar oldu, skandallar ortaya çıktı v.b. Hepsinin tek nedeni şifrelerinin çözülmesi!sifrelerin_matematigi_kriptografi

Kriptografi, gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Toplum ve Bilim Merkezi tarafından hazırlanan Kriptografi kitabının yazarları: Canan Çimen, Sedat Akleylek, Ersan Akyıldız. Kitap içeriğindeki bölümler:

  • Tarih boyunca şifreleme ve gizli haberleşme yöntemleri
  • Makinaların tarih sahnesine girişi ve kırılamayan şifre
  • Günümüz şifreleme sistemleri
  • Kriptografinin günlük yaşamda kullanım alanları
  • Kuantum kriptografisi ve kriptografinin geleceği

Kriptografi üzerine temel bilgileri, tarihsel gelişimi vermesi açısından çok iyi. Farklı şifreleme yöntemlerini en basit dille anlatarak örnekler verilmiş. Okumak isteyenlerin biraz da matematik konularından uzaklaşmamış olmaları kitaptan daha fazla yararlanmalarını sağlar.

Bilginin çekiciliği bunu koruma güdüsünü ve diğer tarafta da bunu koruyan şifreyi kırma isteğini arttırmış. Basit kaydırmalarla, şifre metinlerle, açık ve kapalı anahtarlarla günümüzde de yaygın olarak kullanılmakta. Para yatırıp çektiğimiz ATM’lerde, internette e-posta gönderirken, alışveriş yaparken, istihbaratta kullanımına mutlak ihtiyaç var.

Kriptografinin önemi artmaya devam ediyor. Kriptografi üzerine konferanslara yirmi otuz yıl (öncülerden) geç başlasak da başlamış olmak güzel.

Şifre çözme işlemi artık bilgisayarlar ile yapılmakta ve işlem hızları, şifrenin çözüm hızıyla doğru orantılı. Buna göre ülkemizde bilişim teknolojisi gelişme göstermediği için kriptografide de önde gelen ülkelere yaklaşmamız çok zor.

Kitap, şifreleme sistemlerine ilgisi olanlara, kriptografi ile tanışmaları için güzel bir başlangıç olabilir.