Kişisel ya da farklı amaçlarla birçok blog mevcut. Mevcudiyetin dışında içeriğin devamlılığının sağlanması gerekiyor. Yılda bir kez hangi sınıfta olursa olsun genel bir içerik değerlendirmesi yapmak faydalı.

Kategori incelemesi

Kategori adı, açıklama dışında parantez içlerinde de hangi durumlarda paylaşım yapabileceğimin bilgisi bulunuyor. Biraz da taramaya uygun hale getirmek için aşağıdaki maddelerde renk kodları ekledim:

  • Öncelikle yazmak istediğim konular
    • Kitaplar (okudukça)
    • Linux (kullandıkça)
    • Ted (izledikçe)
    • Uygulamalar (incelendikçe)
    • Programlama (öğrendikçe Python)
    • Paylaşmaya değenler (haftalık)
  • Normal sıklıkta geliştirilecekler
    • Gündemdekiler (durumsal)
    • Google (durumsal)
    • Günlük hayattan (yaşandıkça)
    • Hedef Türkçe (durumsal)
    • Sinema – Televizyon (izledikçe)
    • Tarayıcılar (durumsal)
  • Az içerik girişi olacaklar
    • Blog alemi (durumsal)
    • Oyun (durumsal)
    • Site hakkında (duyuru)
    • Spor (durumsal)
    • Tarih (durumsal)
    • WordPress (durumsal)
    • İnternet (durumsal)
  • Yazmaktan vazgeçtiğim kategoriler
    • Günlüklerden (belirsiz)
    • Kıyıdan köşeden (belirsiz)
    • Medya (belirsiz)
    • Sosyal Medya (belirsiz)
    • Yazılım (belirsiz)

Öngördüğüm içerik yoğunluğu yukarıdaki gibi olacak yeni yılda. İşaretlerken dikkat etmedim ancak sayısal olarak dengeli bir dağılım ortaya çıktı.

İçerik değerlendirme

Yazılabilecek konular

Blog alemi (durumsal): Blog yazımı üzerine, bloglardan gelişmeler, içerik iyileştirme..

Gündemdekiler (durumsal): Ülke ve dünya gündemi takip edilmeli. Kayda değer gelişmeler hakkında kişisel düşünceler ortaya konmalı.

Google (durumsal): Faydalı birçok uygulaması var; Analytics, Keep, Takvim, Haritalar, Gmail, Ofis vb. Yeni ya da saklı kalmış özellikler, kullanım biçimleri, yeni çıkabilecek uygulamalar, deneyim sonucu yorumlar..

Günlük hayattan (yaşandıkça): İnsan ilişkileri, yaşanmış olaylar, gezi notları, (ilginç bulduğum bir kelime olsa da) farkındalıklar..

Günlüklerden (belirsiz): Blogların erken dönemlerinde, sosyal medyanın patlamadığı zamanlarda blog tanıtımları, mimler, blog aleminin sorunları üzerine..

Hedef Türkçe (durumsal): Bir ara çok takıntılıydım Türkçe kelimelerin kullanılmasına. Takıntım azalmadı yalnızca sataşmayı bıraktım. Hedef Türkçe blogunun içeriğini genel yazılarını en azından bu kategoriye aktardım. Ubuntu çeviri tayfası geliştirmeleri, duyuruları, Türkçe kelime karşılıkları (TDK değil, uygun çeviri açısından), Türkçeleştirme yazılımları, ipuçları, Launchpad kullanımı, duyuruları..

Kitaplar (okudukça): Zamanımız kısıtlı, kayda değer kitaplar okunmalı. Satınalma ve okunma öncesinde yorumlara bakmakta fayda var. Gördüğüm kadarıyla Goodreads ortalaması 3.9 üzeri kitaplar genel olarak bende iyi izlenim bırakanlar. Yazılacak kitap özeti kişisel bir yorum içermeli sonrasında kitaptan notlar..

Kıyıdan köşeden (belirsiz): Nereye gideceği belli olmayan yazılar vardı. Uygun kategoriye gidecek. Ne olduğu belli olmayan bir kategorinin olmasına gerek yok.

Linux (kullandıkça): Kullandığım ana işletim sistemi. Ubuntu, Mint, Debian arasında top çevirmece. Diğer dağıtımlara da göz atıp denemeler yapıyorum ancak kullanım rahatlığı olarak Ubuntu ve ondan çıkan Mint. Sistemde kullanılabilecek yazılımların kurulumları, özellikleri, yeni sürüm değerlendirmeleri, duyuruları, masaüstü ortamları, ortam eklentileri..

Medya (belirsiz): Ana akım medyanın zırvaları. Pek televizyon izlemediğim için (toplasan haftada 1-2 saat) bu kategoride yazılacak pek bir şey yok..

Oyun (durumsal): Oyun hakkında inceleme yapan, video kaydı yapan çokça site ve kanal var. Öyle derinsel gireceğim bir bölüm değil. Strateji ve bulmaca içerikli oyunlar hakkında birkaç şey karalayabilirim. Tanıtım, taktik, oynanış..

Sinema – Televizyon (izledikçe): İzlediğim filmler, diziler. Imdb film puanı 7+ ve dizi puanı da 8,5+ olanlar zaman ayırdıklarım. Yazdıklarım da bunlardan seçmeler olacak. İzlenen hakkında tanıtım, yorum ve notlar.. (Medya yazıları bu kategori içine dahil edilecek)

Site hakkında (duyuru): Bu yazı gibi genel değerlendirmeler, değişiklikler, bilgilendirme..

Sosyal Medya (belirsiz): Bu meydanda aşırı bulunmadığım için fikir belirtmek de anlamsız. Tek yazı uygun yere aktarılacak. İlerleyen zamanda belki üzerine yazmaya değecek bir şeyler olabilir.

Spor (durumsal): Beşiktaş, Formula 1, olimpiyatlar, dünya ve avrupa kupaları.. Önemli maçlar,  yarışlar, milli başarılar..

Tarayıcılar (durumsal): Firefox, Opera, Vivaldi, Chrome gibi kullanılan tarayıcıların en faydalı özellikleri, fark yaratan özellikleri, güncellemeleri, öne çıkan eklenti tanıtımları. Ayrı şekilde bulunan alt kategorileri birleştirmek gerek.

Tarih (durumsal): Günümüz ile tarihten durumların karşılaştırması, belki yaşanmış hikayeler, okunan kitaplardan notlar..

Ted (izledikçe): Ted videoları derya deniz. Çok zeki kişilerden bilgiye doyuran konuşmalar. Şimdiye kadar pek yazmadığım ama genişletmeyi düşündüğüm kategori. İzlenen video, yorum, düşünceler, izlenceden notlar..

Uygulamalar (incelendikçe): Kullanılabilirlik ve özellik açısından çok uygulama denedim. Nedense yazmaya pek fırsatım olmadı. Akıllı telefonlar ve uygulamalar hayatımızdan çıkacak mı? Hayır. Yazmak için geç mi kaldım? Asla. Uygulamalar sürekli gelişiyor, güncelleniyor, yeni özellikler kazanıyor. Her zaman incelemeye değer. Bilgisayardan pahalı elimizde tuttuğumuz telefonda kullanacağımız zımbırtılar kategorisi genişleyecek. Ağırlıklı olarak incelemeler, öne çıkan kullanılabilirlik özellikleri, karşılaştırmalar, belli bir kategorideki listeler..

WordPress (durumsal): Kullandığım içerik yönetim sistemi. Yeni sürüm notları, karşılaştığım hatalar ve çözümleri, az olsa da eklenti incelemeleri dahil olabilir işin içine..

Yazılım (belirsiz): 10 sene önce yazmışım en son. Windows’a özel bir yazılım üzerine yazı yazmayacağım. Bir inceleme olacaksa Linux’ta çalışan şekliyle ilgili kategoride olacak. Yazılar uygun yere taşınacak.

İnternet (durumsal): Sanal alemde olan biten yorumları, dipsiz kuyu, özel kategorilere uymayan internet yazıları..

İş hayatı (yaşandıkça): İlgili kitap notları, gözlemler, yoğunluk içinden çıkarılan kendime notlar, verimli kılacak yazılım özellikleri, katkı sağlanan projelerden süreç notları vb. (Belirtmem gerek ki imalat sektöründe çalışıyorum. Hakkımda.)

Değerlendirme

Yeni kategoriler

Programlama (öğrendikçe Python): 2006’dan beri bu blogun bakımı ve düzenleme çalışmalarını yapmam açısından Html, Css, Php, Mysql kavramlarına yabancı değilim. Sıfırdan bir tema/eklenti yazamam ancak istediğim değişiklikleri yapacak kadar bilgi var. Yalnız kendimi geliştirmek istediğim taraf biraz daha farklı. Python, Java, C vb konusunda çeşitli incelemeler, analizler, karşılaştırmalar tarandıktan sonra seçimim Python oldu. Öğrendikçe Python üzerine bir şeyler karalarım belki. Pek bilmediğim için acemiden notlar şeklinde başlayacak. İlerleyen zamanda benimle aynı durumda olup başlayanlar için faydalı olabilir.

Paylaşmaya değenler (haftalık): Her gün bilgi bombardımanı altındayız. Bir iki kelam ederek paylaşmakta fayda gördüğüm haftalık bir liste, düşünceler arasında. Yazılar, mevcut kategorilerden birinin içine de eklenebilir.

Sonuç

Daha önce de öz eleştiri yapmıştım. Bu sefer biraz daha farklı oldu. Her kategori içeriğine bir göz gezdirerek oraya ekleyebileceğim ayrıca bir şey var mı diye yazmaya çalıştım. Tüm kategoriler ve yazabileceğim yönde kısa açıklamaları yukarıda belirttim. (Sonradan paylaşıma açmaya karar verdim.)

Kategoriler içerisine yazabileceğim genelleştirilmiş içerik etiketleri de çıkmış oldu. Yazmak isteyip konu bulunamadığında kendime not sayfası.

Bu kadar uzun bir inceleme düşünmüyordum. Ancak yazmaya niyetliyse bir blog yazarı, böyle bir şey ya da farklı bir şekilde kendi içerik analizini yapması gerek.