Dünya Saati kampanyası yaşandı 31 Mart’ta. Küresel ısınmaya karşı bir hareketti. 31 Mart’ta 20:30 ile 21:30 saaatleri arasında 60 dakikayla yaşandı bitti; Herkesin yerel zaman algısıyla..

Kurumları ya da kişilerin başlattığı böyle uluslararası etkinliklerde yerel hareket etmek mi doğru? Şöyle ki dünyanın bir yerinde yeni bir güne uyanırken başka yerinde diğerine göre önceki gün yaşanıyor. Herhangi bir etkinlik bir günü kapsayacak olursa bu, dünya üzerinde 24 saatten fazla bir zaman sürecek demektir. Bu etkinliğin başlangıcından bitişine bir gün için süresi zaman dilimlerinden gidilerek çıkmaz mı?

Zaman dilimleri haritamız aşağıda:

dunya_zaman_dilimleri

Nüfus yoğunluğunu da düşünüp etkin bir aralık belirleyelim. (+10) ile (-7) fena durmuyor. Geri kalan zaman dilimleri bu 18’in yanında ihmal edilebilir.

Ne demek bu 18? Türkiye’ye göre 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde yılbaşının 18 kere kutlandığını görüyoruz etrafta. Dünya Saati’ni de 18 kere gördük.

Ne yani, ne işe yarar ki bu? Bir gün için yapılan etkinliğin verimli olup olmadığı bir günden kısa bir sürede hesaplanabilir.

Ya da şöyle bakalım olaya? Etkinliğimiz 24 saat kesintisiz devam ediyor. Bunu ölçmek için yoğun nüfusun saat dilimleri arasında (24+18=) 42 saatimiz var. Bu 42 saat de insanın yer değiştirme hızı ne kadar artarsa o kadar az kullanılacak ve önemsizleşecek. Tıpkı bilginin yer değiştirmesiyle ilgili etkinliklerde olduğu gibi.

Bu yazının bir amacı, sonucu, göndermesi yok. Bir günün uzunluğunun akla getirdikleri yalnızca..