Civilization 6, yirmibeşinci yılını geride bırakan bir strateji oyun serisi. Tarihte iz bırakmış medeniyetlerin rastgele ya da gerçek harita üzerinde yüksek değişkenli tur bazlı taktik hamleler ile çarpışması..

Oyunun dinamiklerini tek bir yazıda anlatmaya kalksak kaç günde okunabilecek bir yazı ortaya çıkar emin değilim. Oyunda bir tur içinde yapılabilecek çok fazla hamle var.

Civilization 6 Genel Özellikler

Seçilebilecek medeniyetlerin birer özel yeteneği, binası, birimi, lider bonusu ve tarihsel yaklaşımı bulunuyor.

Civilization 6’da göstergeler dört bölüme ayrılmış durumda. Bu bölümleri içişleri, dışişleri, saha yönetimi ve birim/şehir yönetimi olarak adlandırabiliriz.

İçişleri

Sol üst köşede medeniyetin gelişimi izlenebiliyor: Toplumsal ve bilimsel yaklaşım durumu, tur başına ve birikmiş bilim, kültür, inanç ve altın puanları, ticaret yolları, elçilik gelişimi, lüks ve stratejik kaynakların sayısı, şehirlerin özet üretim bilgisi

civilization 6 sol üst

Dışişleri ve İlerleme

Sağ üst köşede diğer oyuncular ve bunların bakış açıları, şehir devletleri yönetimi, oyundaki zafer durumunda kimin önde olduğu ve bunun ayrıntı bilgisi,
diğerleri ile ilişkiler, karşılaştırmalar, şehir devletleri, dışişleri

Saha Yönetimi

Sol alt köşede harita üzerindeki birimlerin nerede bulunduğu görülüyor. Lens görünümleri ile harita üzerindeki çeşitli dağılımlar görülebilir. Harita üzerinde herhangi bir alanda işaretleme yaparak ileride inşa edilecek bina hatırlatılabilir.

Birim ve şehir yönetimi

Sağ alt köşede hareketli birimleri ve şehirleri seçtiğimizde bunların durumları ve olası değişiklik bilgisi görülebilir. Ayrıca tur başı yaşanan bildirimler bu bölgede çıkar.

888

Şehir Devletleri

Tarihte iz bırakmış şehir devletleri de oyunda önemli rol sahibi. Bu şehirlerin her birinin dinsel, kültürel, askeri, ticari, bilimsel ya da endüstriyel özellikleri var. Elçiler göndererek bu şehirler üzerinde baskınlık düzeyinizi arttırarak kontrol altında tutup yararlı iyileştirme ya da hediyeler kazanılabilir.

Baskın olmanın en önemli faydalarından biri de şehir devletinin askeri gücünü 20 tur için kiralayıp savaşa sokabiliyorsunuz. Kayda değer asker üretimi yapan şehirler var.

Birimler

Başlangıç olarak her alanda 1 birim konuşlanabiliyor. Ancak ilerleyen safhalarda aynı birimden ikili ya da üçlü daha güçlü gruplamalar oluşturulabilir.

Yalnız birleştirdikten sonra ayrılamıyor. Böyle bir yama eklenir belki. Çünkü taktik olarak ayırmak güzel olur.

Bilgi ve Casusluk

Casuslarınızı yalnızca gözetleme amaçlı kullanmıyorsunuz. Casuslar endüstriyel alanlara sabotaj düzenleyebiliyor, bilimsel teknoloji hırsızlığı yapabiliyor, altın çalabiliyor vb.

Karşı casusluk faaliyetleri kapsamında da şehir merkezleri dışında çeşitli bölgelere de yerleştirilebilirler.

Medeniyetler arası ticaret yolları ile rakiplerde ne olup bittiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Temsilci/Elçi göndererek de bilgi edinilebilir ve ilişkilerin güçlendirilmesi sağlanbilir.

Zafer Koşulları

Hakimiyet: Diğer tüm medeniyetlerin başkentlerinin ele geçirilmiş olması gerekiyor. Klasik zafer modeli.

Bilim: Çok aşamalı bir zafer türü; Bir uydu fırlatılmalı, Ay’a insan göndermeli ve Mars’ı kolonileştirmelisiniz. Bunları yapabilmek için birkaç şehirde bilim merkezi inşa etmeli ve üretimin güçlü olması faydanıza.

Kültür: Topraklarınızı ziyaret eden turist sayısının diğer medeniyetlerin yerli turist sayısından çok olması gerekiyor. Kültürel binaların yanında dünya harikaları inşa etmek gerekiyor.

Din: Sizin dininizin baskınlık oranı diğer medeniyetlerin tümünde en az %50 oranı üzerinde olduğunda mümkün.

Skor: Tüm bu zafer koşulları sağlanamazsa 500 tur sonunda en yüksek skora sahip medeniyet kazanır.

Değerlendirme +/-

+ Civilization 6’nın taktik çeşitliliği çok yüksek. Bunun da bir strateji oyununda bulunması gayet iyi.

+ Birim gruplaması (ikili ya da üçlü).

– Birim gruplamalarının ayrılamaması.

+ Harita döndürme; Farklı açılardan rakibi karşıya alarak hamle yapmak oynanış açısından daha zevkli. ALT tuşuna basılı tutarak sol fare ile döndürülebilir.

+ Mutluluğun genelden ziyade her şehir için ayrı ayrı hesaplanması.

+ Yeni oyun motorunun grafiksel açıdan çok daha akıcı çalışması. Civilization 5’te ileriki seviye oyunlarda yarıdan devam edildiğinde harita taranarak parça parça ekrana geliyordu.

+ Çizgi film tarzı (cep oyunları Clash of Clans, Boom Beach vb gibi) grafikler güzel. Görece değişebilir.

+ Casusluk ve bilgi alma gelişmiş, sabotaj düzenlenebiliyor.

+ Medeniyetler arası ilişki durumlarının puanlandırılarak ne yönde gittiğinin görülebilmesi.

+ Zafer koşullarını hangi devletin ne kadar sağladığının ortaya konması (infoaddict’e gerek kalmıyor).

– Ticari anlaşmalarda yapay zeka ile pazarlık yapılamıyor, saçmalıyor.

– Yapay zekanın savaş stratejilerinin gelişmesi gerekli.

+ Devlet yönetim biçimleri ve bu biçimlerde kullanılmak üzere hazırlanmış kartlı sistem taktik değişiklikler açısından çok iyi (Age Of Empires 3’te buna benzer ancak ilkeli bir sistem vardı).

 

+ Kültür puanının faydasının (bilimsel ağaç gelişimi benzeri) toplumsal bilgi ağacında görülmesi.

+ Şehir yönetim göstergesinde odaklanılması gerekenin (altın, üretim, kültür, bilim vb) hızlıca değiştirilebilmesi, ayrıca birden çok seçimin yapılabilmesi.

+Dünya harikaları tek bir altıgende özel şekilde yapılıyor. Hepsinin konuma bağlı olarak farklı gereksinimleri var.

+ Artık tüm binalar şehir merkezinin olduğu altıgende değil. Kültür, din, endüstriyel, bilimsel bölge gibi bölgeler var. Bunlara göre ciddi bir şehir planlaması gerekiyor. Haritayı stratejik anlamda daha çok kullanmak gerekli.

– Şehirlerde sıralı iş seçimi yapılamıyor. Birkaç tane üretim bellidir kafanızda ancak bunları sıraya koyamıyorsunuz.

– Şehirde üretim seçim alanında herhangi bir bölümü kapattığında sonraki gelişte yeniden açılıyor. Örneğin bina ve dünya harikası bölümlerini kapatıyorsunuz yalnız asker kalıyor. Sonraki gelişinizde bunlar yine hepsi açık oluyor. Dolayısıyla hızlıca asker seçim alanına gidilemiyor.

+ Haritada nokta işaretleme özelliği çok güzel. İleride unutmamak için bir şehir bölgesi, bir kültürel bölge ya da dünya harikası alanı işaretlenebilip not alınabiliyor.

+ Ticaret yolu sayısının genel olarak, inşa edilen ticari bölgeye odaklı olması.

– Ek indirilebilir içeriklerde sunulacaktır kesin ancak Osmanlılar’ın ilk medeniyetler arasında olmaması.

Oynanış Videoları

Strateji Delisi‘nin İskitler ile bir oynanış video serisi bulunuyor. Civ6 ile ilk seri olması sebebiyle oldukça açıklayarak ilerliyor. Kendi değerlendirmenizi izleyerek de yapabilirsiniz:

quill18’den daha hızlı bir seriye de gözatılabilir:

Faydalı Kaynaklar

Sonuç

Eksik yönlerine rağmen Civilization 6 önceki sürümüne göre çağ atlamış görünüyor. Eksikler zamanla kapanabilir çeşitten.

Civ6’da oyun haritaları Civ5’e oranla daha büyük gibi. Bölgesel genişleme zorunluluğu sebebiyle olabilir.

Bir tur için geçirilen zaman Civilization 5’e göre kendi açımdan daha çok gibi geliyor. Bir tur içinde karar vermeniz gereken değişken sayısının yüksekliği buna en büyük etken.

Gelişmelere rağmen olumsuz eleştiri yapanların sayısı da az değil. Civ6’da iki üç oyun oynadıktan sonra Civ5’i tercih ederler mi? Kendi açımdan böyle bir sorunun yanıtı “Hayır” olacak kesinlikle, hatta Civ5 çok yavan görünüyor Civ6’dan sonra.