Mozilla aciz, muhtaç durumda gibi anlatılmış bu tarayıcı analizinde. Aslında başlıkla uyuşan bir içerik de yok. Piyasadaki oyuncular sadece Google ve Mozilla değil!

Mozilla

Bunlar arasındaki ilişkinin öne çıkan tarafı Mozilla’nın Google ile anlaşmasından elde ettiği gelir. Mozilla’nın parası büyük oranda buradan geliyor ancak bu gelir kaynağından vazgeçmesi başka bir kaynak bulamayacağı anlamına gelir mi?

Mozilla ürünlerini kullananlara bir bakılması gerek. Kim bunlar, nasıl insanlar?

  • Blog yazarları içinde “Firefox kullanın” reklamı neden yapılıyor? Yüklü para verildiği için değil, ürünü sevdikleri için. Blog yazarlarının beğenisini kazanmak ağızdan ağıza pazarlamanın gücünü de kendi tarafınıza çekmenizi sağlıyor.
  • Geliştiriciler, bilişim sektöründe çalışanlar, programlamaya ilgi duyanlar Mozilla ürünlerinin açık kaynak kodlu olması sayesinde kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyor. Ürünlerde eklenti desteğinin olması, açıkların kapatılmasına, yazılımın gelişimine kullanıcıların katılabilmesi ile insanların kendini kanıtlama ihtiyaçlarının giderilmesine olanak sağlıyor.
  • Kullanılabilirliğe önem verenler, diğer ürünlerde yapamadıklarını yapabildiklerinden, günlük işlerin daha kolay yapılabilmesini sağladığından Mozilla ürünlerini kullanıyorlar. On dakikada yapılan işi iki dakikada kim yapmak istemez ki!
  • Ve diğerleri

Böyle (içeriğe yön veren, bilişim sektörünü geliştiren) bir kullanıcı topluluğu olan Mozilla kolay kolay aç kalmaz.

Mozilla, Google ile yeni bir ortaklığa gitmeseydi ne olurdu?

Yanıt çok basit aslında. Mozilla başka kurumla anlaşmaya giderdi. Bu da büyük ihtimalle arama motoru olan bir kurumla gerçekleşirdi. Firefox açıksa arama kutusunu bir tıklayın. Orada Google’ın altında birkaç tane daha arama motoru göreceksiniz. Bunlar Google’ın rakipleri zaten. Google, Mozilla ile anlaşmazsa başkası anlaşır.

Google’ın Mozilla ile ortaklığa devam etmesinin en büyük sebebi kendi rakiplerinin Mozilla ile anlaşabilme olasılığıdır.

Hatta Microsoft’un “Live Search” hizmeti ile Mozilla’yla anlaşma yaptığını düşünün. En çok kaybeden Google olur. Bu çok düşük bir ihtimal çünkü İE de bu durumdan kayıpla çıkar. Böyle bir anlaşmanın olması için Microsoft’un Firefox kullanıcıları arasındaki kötü imajını da düzeltmesi gerekir.

Google Chrome Firefox’u nasıl etkiler?

Chrome neden çıktı, diğer tarayıcılara rakip olabilmek için mi? Hiç sanmıyorum.

Elbet bir rekabet içinde olacaklar ama Chrome’un daha çok Google hizmetlerinin bütünleşik olarak kullanıldığı bir tarayıcı olacağı görüşündeyim. Google’ın o kadar çok yararlı hizmeti var ki siz de mutlaka birkaçını kullanıyorsunuzdur. Bunların sunulacağı bir araç eksikti, Chrome ile o da tamamlandı.

Google Chrome

2011’de Google Mozilla’ya olan desteğini çekip kendi tarayıcısını öne çıkarmak istemesi düşünülemez bile. Bunun olabilmesi için oldukça dar bir bakış açısı gerekiyor. Böyle bir durumda Google kendine zarar vermiş olur.

Chrome açık kaynak kodlu bir tarayıcı. Chrome geliştiricileri rekabet mantığında düşünürken diğerlerinin eksik yanlarını kendi tarayıcılarında geliştirmeye de çalışacaklardır. Bunun nasıl olduğunu kaynak koduna bakan biri kolaylıkla anlar. Mozilla topluluğunun da gelişime hızlı tepki verdiğini düşünürsek Chrome’un piyasada olması Firefox’un gelişimine de katkı sağlar. Çünkü kendi eksiklerini Google’ın kadrolu beyinleri kendilerine gösterecektir.

Ayrıca Chrome üzerinde çalışan mühendislerin konuşmalarında da vurguladıkları şey birinci tarayıcı olmak değil Google’ın bir eksiğini kapatmak, tarayıcıların gelişimini hızlandırmak ve bu alana değer katmaktı.

Tarayıcı pazarında kullanıcı sayısı, pazar payı ilk akla gelen karşılaştırma aracı ancak kullanıcıların niteliğini gözardı etmemek lazım. Mozilla’nın, (sahip olduğu toplulukla) tarayıcı pazarındaki yeri oldukça sağlam. Geliri Google’dan olmazsa başka yerden olur.