No-www sitesinin düşüncesi “www.” karakterlerini sitelere girişte gereksiz olduğu yönünde. Yes-www ise bir tepki oluşumu ve “www.” karakterlerinin modasının geçmediğini savunuyor.

Neden “www.” seçimi yapılmalı?

Konu hakkında arama motorlarının düşüncesi ise “İkili oynamayın!“. Site sahipleri .htaccess dosyasını düzenlememiş ya da WordPress kullanıcıları herhangi bir eklenti kullanmamış ise arama motorları bloğunuzu iki farklı siteymiş gibi algılıyor. Sonuçta “www.siteniz.com”, “siteniz.com” adresinin bir alt alanı.

Google indeksine de tamamen raslantısal olarak kaydedilmekte herhangi bir seçim yapmayanlar. Arama motoru iyileştirmesi açısından kontrol dışı gelişen bu olayın iyi sonuçları olduğu söylenemez. Alexa sıranızda herhangi bir fark yaratmıyor ancak yazılarınıza ve bloğunuza verilen linkler sonucu, Google Pagerank değerleriniz farklı çıkabilir.

.htaccess ile yönlendirme

.htaccess dosyasının düzenlenmesi ile yönlendirme yapılabilir. Aşağıdaki satırları .htaccess dosyasına eklemeniz yeterli. “Siteniz” ve “com” kısımlarını kendi sitenize göre adlandırmalısınız.

No-www görüşünü destekliyorsanız;

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.siteniz\.com$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://siteniz.com/$1 [R=301,L]

Yes-www görüşünü destekliyorsanız;

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteniz\.com$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteniz.com/$1 [R=301,L]

WordPress eklentileri ile yönlendirme

WordPress kullanıcıları eklenti kullanımı açısından şanslı olduklarını söyleyebilirim.

No-www eklentisi etkinleştirildiğinde tüm sayfalar “www.” olmayan adreslere yönlendiriliyor.

Yes-www eklentisi ile de durum tam tersi. Ek olarak “index.php” yönlendirmesi de yapılabilir seçenekler arasında.

Hangisini seçmeli

Bu konuda kesin konuşmak zor. Her siteye girişte fazladan dört karakter yazmanın pratik olduğu söylenemez. “www” kullanımının da internetin klasikleri arasında olduğunu söyleyenler yok değil.

İşi teknik yönüyle incelersek “site:siteniz.com” ve “site:www.siteniz.com” aramaları ile Google’da bloğunuzun indekslenen sayfalarına bakılabilir. “link:” Google operatörü ile de anasayfanıza link verenler görülebilir.

“www” savaşının en etkili olduğu nokta bloğunuza ve yazılarınıza verilen geri linkler arasındaki fark. “hasanyilmaz.net” ve “www.hasanyilmaz.net” site bilgilerine bakarsanız konu daha iyi anlaşılacaktır. Sosyal imleme sitelerine eklenen yazılarınız, diğer blogların verdiği linkler farkı yaratanların başında.

Sitelere hızlı erişim yolları olsa da tercihimi “www.” karakterlerini kullanmama yönünde yaptım. Mavikurt’a “www” ile de girilebilir; no-www ile yönlendirme yapılmış durumda.

Kararlı bir duruş sergilemek için ikisinden birini seçmek gerekli görünüyor.

Not: Ek olarak Google Webmaster Tools kullananlar “preferred domain” seçeneğinden hangi adresin indeksleneceğini seçebilirler.