Dark, Netflix’in Alman yapımı kendi orjinal dizilerinden biri, oldukça da başarılı. Dark nasıl bir dizi? Zaman yolculuğu, paradokslar, solucan delikleri, tanrı parçacığı, paralel evren gibi konular ilginizi çekiyorsa bu dizi mutlaka izlenmeli.

Dark, 3 sezon olarak planlanmış. Birinci sezon tutarsa devam edilir diye başlanmış bir dizi değil. İlk sezon 10, ikinci sezon 8 bölümden oluşuyor. Olay kurgusu biraz karmaşık, keyif almak için dikkatli izlenmeli, düşündürüyor. Karakterler ve olaylar hakkında bilgi parça parça veriliyor; Sonraki bölüm için her zaman bir soru işareti var.

Derin bir anlatım/analiz yapmayacağım ancak 1. ve 2. sezon yorumum birkaç sürprizbozan içerebilir.

Dark Birinci Sezon

33 yıllık bir döngü var. Dizinin başlarında da bu belirtiliyor. Karakterlerin farklı zamandaki hallerini farklı zamanlarda görmeye hazır olun.

Dark üçgeni

Nükleer santral yanında Winden kasabasında geçiyor tüm olaylar. Küçük çocuklar ortadan kayboluyor. Bu aşamada karşımıza çıkan soru “Bu çocuklar ya da insanlar nasıl kayboluyor?” değil “Hangi zamandalar?”.

Nükleer santral ile bağlantılı olarak bir solucan deliği oluşuyor. Buradan sonra zaman yolculukları başlıyor.

Solucan deliği, evren boyunca çok uzun yolculuklar için kısayolları oluşturabilen uzay-zaman içerisindeki teorik geçitler olarak tanımlanır ve Genel Görelilik kuramının bir tahminidir. Ancak dikkatli olmakta fayda var; çünkü solucan delikleri; ani çöküşleri, yüksek radyasyonu ve egzotik madde ile tehlikeli karşılaşmaları da beraberinde getirir.

https://bilimfili.com/solucan-deligi-nedir/

2019, 1986 ve 1953 yılları arasında geçişler var. 2019’daki karakterler kaybolanları geçmiş yılların arşivlerinde görüyorlar ancak bir anlam verilemiyor.

Jonas, kilit karakter; Aynı zamanda zamansal paradoksun da merkezinde. Zamanlar arasında geziyor, neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Geçmişi değiştirmenin tehlikelerini gelecekteki Jonas’tan tavsiye alarak öğreniyor.

Noah da oldukça gizemli. Farklı yıllarda her zaman aynı görüntüsünü koruyor, zaman gezgini olduğu buradan belli. Dini bir karakter görünümünde ancak dini bir paravan olarak mı kullanıyor? Bunun ayrıntılı yanıtı 2. sezonda.

Dark 1. Sezon finalinde de Jonas, olayların geçtiği 3 zamandan farklı olarak gelecekte bir yılda kendini buluyor.

Dark’ın ilk sezonu soruların her bölümde üstüne ekleyerek artmasıyla geçti. Çözülen sorular var ancak ortaya çıkanlardan daha az.

Dark İkinci Sezon

2052 yılında buluyor Jonas kendini. Nükleer santralde bir patlama yaşanmış ki anlaşılıyor; kasabadan eser yok, santrale girişler yasak, görülen tüm binalar yıkık dökük.

Dark Jonas

Tanrı parçacığının keşfediliyor ve bu maddenin (madde mi tartışılır) kullanımı ile ilgili notlar bularak çalıştırıyor. 1921 yılında, Noah’ın dahil olduğu dini gibi görünen örgütün asıl yüzünü öğreniyor.

Jonas zamansal döngüyü kırmaya çalışıyor bu sezonda. Ama o kadar çok paradoks var ki geçmişe giden Mikkel’i kurtaması kendi yok oluşunu hazırlayacak. En sorunlusu da çocuğunun aynı zamanda annesi olduğunun farkına varılması. Jonas henüz bu duruma el atmadı.

Birçok karakter bu sezonda iki ya da üç farklı görünüşle karşımızda. Bu kadar çok kişinin zamanda sıçramalar yapması ve sonrasında bu yıllarda yaşayarak iz bırakması ya da çocuk sahibi olması, döngünün başlangıcının ne olduğunu kavramamızın üstünü örtüyor.

Genç Jonas’ın en yaşlı Jonas’a nasıl evrildiği de ayrı bir gizem. Genç ve ortanca Jonas’lar o kadar çok zaman döngüsünü kırmaya çalışıyorlar ki artık döngüyü kırmak yerine, döngüye sebep olan zamanı ortadan kaldırmanın asıl çözüm olduğunu fark edip en büyük Jonas’a dönüşebilirler.

Dark dizisi soy ağacı

Geçmişteki kişilerin geleceğe bir bakıp orada kalıcı iz bırakmaları çok sorun yaratmıyor gibi. Ancak tersi durumda bırakılan izleri düzeltmeye çalışmak sonuçları da değiştirebileceği için yok olma tehlikesi/seçimi ortaya çıkıyor.

Geleceğin aynı kalmasını sağlayarak geçmiş zamanda değişiklikler yapmanın faydasız olduğunu anlıyoruz son bölümde. Zaten (şimdiki zaman, geçmiş ya da gelecek fark etmez) herhangi bir anda farklı bir olay yaşanıyorsa, bu farklılıktan dolayı gelecek çatallanır. Bu çatallamayı da Dark’ın üçüncü sezonunda paralel evrenlere dalarak göreceğiz.

Dark Üçüncü Sezona Başlamadan

Paralel evrenden gelen gezginin kullandığı top gibi alet ilgimi çekti. İlk iki sezonda gördüğümüz zaman makinaları hantaldı, büyüktü. Paralel evren gezgininin bu evren/zaman küresi geldiği evrendeki teknolojinin çok daha gelişkin olduğunun da bir göstergesi.

Jonas paralel evrene geçişi gerçekleştirebildi mi, bu da net değil. Son sezonda yanıt bulacak ama gitmesi gerek bu döngüyü kırmak için.

Dark üçüncü sezon

İlk iki sezonda farklı zamanlarda dolaşıldı. Son sezonda da bir değil de birçok paralel evren arasında gezilmesi muhtemel. Bu evrenlerin de kendi zaman çizgileri olduğunu düşününce çok sık evren/zaman sıçraması görebiliriz. Belki de şu izlediğimiz iki sezon içinde bile bunu bilenler çıkabilir.