Özbiçim nedir?

İnternetteki bilgi yığınına anlam kazandıran, en çok kullandığımız (kişi, yer, zaman, mekan, v.b.) verileri daha verimli kullanmamıza yarayan, sınıflandırma düzeni elemanlarıdırlar.

Üstün bir yaratıcılık göstererek “microformats” kelimesine “mikroformatlar” deme!

Türkçe konuş!

Önemli özbiçimler

Firefox 3 içinde standart özellik olarak özbiçimleri görme ihtimalimiz yüksek. Hangi özbiçimlerin görüleceği konusunda kafalarda soru işareti kalmış olabilir.

Önemli özbiçimler

İnsanların hangi verileri sıklıkla kullandığı aydınlatıcı nokta olur. Kişiler, yapılan organizasyonlar, bunların yer ve zamanların, kişi adresleri öncelikli kullanılan veriler. Bloglarda kullandığımız etiketler de özbiçimlemenin bir parçasıdırlar.

Ne işe yarar?

Site sahipleri içerikteki bilgiyi kullanıcılarına daha verimli kullanılabilecek şekilde dağıtım yapar. Kullanıcı bilgiyi istediği uygulama ile kullanabilir.

Arama motorlarının gelişimi de bu yöne kayabilir. Zorlaşan bilgi bulma işinde sınıflandırmanın önemi gün geçtikçe artıyor.

Şu anda da birçok site özbiçimleri kullanıyor. Kimisi kişi (kartvizit) bilgisini göstermek için, kimisi mekanları google maps gibi harita uygulamalara yönlendirebilmek için, kimi de olayları zaman bilgisi ile takvim uygulamalarına yönlendirme için kolaylık sağlıyor; Bilgiyi sınıflandırıyor.

Tarayıcıların rolü

Tarayıcılar, internetteki bilgiyi tarayıp bize göstermekten çok bir işletim sistemi gibi kullanılacaklar. Bilginin ne olduğunu anlayıp seçenekleri gösterecekler.

Aşağıdaki görüntü Mozilla’nın bu konuda düşündüklerini anlatıyor.

Tarayıcı rolü

Bu gelişmelerin yaşanacak olması, makinanın anlama kabiliyetinin artışı çok farklı bir sanal çağa girmemizin işareti; Bu gruplandırma ve sınıflandırmanın adına Web3.0 denir belki de..

Kaynaklar