Tema değişikliği pek sevdiğim bir durum değil. Son 5 yıldır Jay-Elegant temasını kullanıyordum. Veen temasına geçiş yaptım ve bazı eklentilerde de değişikliğe gittim.

Tema Değişiklik Sebepleri

Bloğu ilk açtığım zamanlarda birkaç ayda bir değişiklik yapıyordum. Sonrasında yıllarca kullandığım temalar oldu, Jay-Elegant da son 5 yıldır kullanımdaydı.

Her blog içeriğinin ağırlığına ve yazarın tarzına göre sebepler farklı olabilir. Benim dikkat ettiğim konular ve tema değişikliği sebeplerim:

Sade içerik odaklı arayüz: Önceki tema ile çok büyük fark yok bu konuda. 2 ya da en fazla 3 bileşen kenar çubuğunda. Göze hoş gelen bir yazıtipi.

Güncel kod yapısı: Jay teması güncelleme yapmayı kesmişti. 4 yıl öncesinin kodları vardı. Bu sürede SEO algoritmaları değişti. Kullanıcının ve yazarın içerik tarzı değişti. Yeni yöntemler uygulanmaya başlandı. Değişiklik durumlarında temanın güncel kodlara sahip olması önemli bir etken.

Hız: Tema hızı, kod yapısıyla doğrudan ilgili ancak her güncel koda sahip tema hızlı olmayabilir. Veen teması hız konusunda gayet iyi.

Esnek bileşen ve görünüm: Bazı makalelere özel görsel değişiklikler güzel olabiliyor. Bu bileşen ve görünüm seçenekleri hepsinde olmasa da çoğunda var. Renk ve yazıtipi güncelleştirmeleri de kolaylıkla yapılabilmeli.

Hızlı Türkçeleştirme: Çoklu dile uygun olması güzel. Po dosyasından görünen kısımları hızlıca Türkçeleştirdim. Birkaç küçük kısım çeviri dosyasında yoktu, sanırım koda girmek lazım. Temanın tamamını çevirip yazara da atacağım.

Tercih Ettiğim Tema: Veen

  • Dikkat ettiğim konularda eksiğini görmedim.
  • Tema yazarının diğer temalarına baktığımda tümünü güncellemeye devam ettiğini görmek tercih sebeplerinden.
  • Hızlı ve hafif bir kod yapısını öne çıkarıyor. Diğer temaları da sade ve hızlı, başarılı.

Dikkat Edeceklerim

Temaya özel kodlamalar: Tema değişikliğinin zorunlu olduğu durumlarda bu yazı içindeki özel kodlar sorun çıkarabiliyor. Değişiklik sonrası geriye dönük temizleme, yeniden düzenleme çalışmaları gerekli. Hangi yazıda eski temama ait nasıl bir kod kullandım tam hatırlamıyorum, gördükçe temizleyeceğim.

Kendime not: Yazı içerisinde temanın sunduğu kodları kullanma.

Görseller: Son yıllarda yazılarımda daha çok görsel kullanmaya başladım. Dikkat ettiğim bir konu değildi. Görsel ekledikçe de sayfa yüklenme hızı konusunda yavaşlamalar olabiliyor. Sevmediğim bir durum.

Kendime not: Görsellerin dosya uzantısına ve sıkıştırılmış olmasına dikkat et.

Eklenti Değişiklikleri

LuckyWP Table of Contents: Yazı içi alt başlıkları, okuyucunun daha rahat tarayabilmesi için kullanmaya çalışıyorum. Hem yazı içi başlangıçta bir özet gibi oluyor, hem de kenar çubuğunda yazı çok uzun olursa bir nevi yön bulma hizmeti görüyor.

Clean My Archives: Yazıları tek bir sayfada ulaşılabilir olması tercih ettiğim bir durum. Bloğun güncellik durumu, yazı sıklığı hakkında da bilgi veriyor.

LiteSpeed Cache: Site hızlı ancak hız değerlendirme sonuçlarında nedense “gzip” biçimlendirmenin olmadığı çıkıyor. Biraz kurcalamam gerekli. (Önceki, W3 Total Cache)

Rank Math SEO: Yoast kullanıyordum. Hangisi daha iyi yorum yapamam. Ancak bu eklentinin özelleştirme seçenekleri daha iyi göründü.

WP Dark Mode: Akşam saatlerinde ya da cepten okuma yaparken karanlık mod arayışında oluyorum. Temanın standart özelliği olmadığı için böyle bir seçenek ekledim.

Bu eklentiyi kullanmadan, temanın renk ayarları ile oynayıp tamamen karanlık bir hale sokup sokmama arasında da gidip geldim. :)

AMP: Temanın desteği var ama orjinal görünüm de hızlı çalıştığı için etkisizleştirdim. Arama sonuçlarına nasıl etki edeceği konusunda emin değilim.

Kullandığım birkaç eklenti daha var ancak onlarda değişiklik yok.

Sonuç

Okuyucu odaklı değişiklikler gibi ama birincil hedefim çok okunmak değil. Yazılarım gelecekteki ben için. Kendi okumak istediğim yöntem nasıl ise temayı, eklentilerini ve bileşenleri o şekilde düzenledim. Genel okuyucu için de iyi sonuç verdi sanırım, ne dersiniz?