Bitmeyen Proje, fiili üretim sistemleri içerisindeki yalın üretim, Toyota üretim sistemi, kısıtlar teorisi ve 6 sigma gibi uygulamaların özelliklerini bilişim teknolojileri alanında nasıl uyarlanabileceğini anlatıyor.
Bitmeyen Proje kitabının gerçek adı Phoenix Project (Anka Projesi). Küllerinden doğan Anka Kuşu’na atıfta bulunuyor biraz da. Eliyahu Goldratt’ın Amaç kitabından esinlenme büyük.
Amaç adlı kitapta Dr. Goldratt, adım adım Kısıtlar Teorisi Yöntemi’ni anlatmaktadır. Kitapta yer alan beş Kısıtlar Teorisi adımı ise şöyledir:
- Kısıtı tanımla,
- Kısıttan nasıl faydalanacağını öğren,
- Sistemi kısıta göre ayarla,
- Kısıtı ortadan kaldırmak için gerekli olan çalışmaları gerçekleştir.
- Kısıt ortadan kaldırıldığında birinci adıma geri dön.
Büyük yatırım yapılmış, (yanlış yönde) emek harcanmış ve bitiş süresi geçmekte olan bir proje var ortada. Bu projenin merkezinde de bilişim teknolojileri birimi var. BT biriminin yaşadığı darboğazları ve bunları bir fabrikadaki üretim sistemleri tekniklerinden esinlenerek nasıl aştığı akıcı bir üslupla romanlaştırılmış.
İş romanı olarak bakıldığında Bitmeyen Proje sürükleyici, merak uyandırıcı ve öğretici. Bir projenin yaşayabileceği neredeyse her tıkanıklık yaşanıyor. Bana ters gelen nokta, doğrudan proje içerisindeki neredeyse herkes iyileşme eğilimi içerisinde. İş bitimi ele alındığında başarıya ters davranan kişi yüzdesi olması gerekenin çok altında. Biraz Pollyanna’cılık oynanmış gibi.
Sonuç olarak oldukça başarılı bir iş romanı. Beyaz yakalıların, özellikle bilişim teknolojileri alanında çalışanların esinleneceği ve öğreneceği çok şey olacaktır.
Bitmeyen Proje kitabından altını çizdiklerim:
- “Komuta zinciri söz konusu. Şikayetler üstlere yapılır, altlara yapılmaz.” Er Ryan’ı Kurtarmak
- Eğer şirkette onsuz bir iş yapamayacaksak bir şeyleri yanlış yapıyoruz demektir.
- WIP’ler bir fabrikanın görünmez katilleridir.
- Kısıtlar Teorisi’ni oluşturan Eliyahi M. Goldratt bize darboğazın dışında yapılan bütün iyileştirmelerin sadece birer yanılsamadan ibaret olduğunu gösterdi.
- Eğer çökmesine sebep olacağını biliyorsak neden üzerinde değişiklik yapıyoruz ki?
- ‘Karmaşık orta seviye’ değişikliklerde, değişikliği sunan çalışan, değişiklik sonucunda etkilenecek olan birimlere danışmaktan ve gerekli onayı almaktan mesul ve sorumlu tutulacak. Bunu yaptıktan sonra da değişiklik kartlarını incelememiz ve onayladıktan sonra zamanlamamız için bize sunacak.
- Bir kişinin kasıtlı olarak böyle yaptığını söylemiyorum, ama belki de bildiklerini bir güç olarak görüyordur. Belki de bildiklerini paylaşmak istemiyordur. Böyle olunca da onun yerine başkasını koymak imkansız oluyor.
- Çözemediğimiz her sorunu her seferinde bir kişiye yıktığımızda, o kişi daha da akıllanırken birimimizin geriye kalanı aptallaşıyor.
- Fabrikada tepelemesine biriken yapılması gereken işlerin, fabrika yöneticilerinin yapılmakta olan işleri kontrol edememesinden kaynaklandığını belirtmişti.
- Şirketi doğru hamle yapmaya ikna etmek artık her zamankinden daha zor. Şekerciye girmiş çocuklar gibi aşırı heyecanlı davranıyorlar.
- … teflon tava gibi. Üzerine hiçbir şey yapışmıyor.
- Planlanmış işi ne yerinden ederdi? – Planlanmamış iş.
- Planlanmamış işleri tahribatı en yüksek iş türü olarak tanımlamıştı. Diğerleri gibi iş bile değildi aslında. Geriye kalanlar planlandıkların, sözde yapman gerekenlerdi.
- Planlanmamış iş ise planlı işleri yapmanı engelleyiordu. Tıpkı madde ve antimaddede olduğu gibi ylanlanmamış işin olduğu ortamda bütün planlanmış iş, büyük bir hiddetle yanıyor ve etrafındakileri de kavuruyordu. Tıpkı Anka Projesi gibi…
- Murphy Kuralları gerçekten var. Yani sürekli planmamış işle karşılaşacaksın ve bu işin verimli bir şekilde halledilmesi gerekecek.
- David J. Anderson, WIP’leri kontrol etmek için kanban tahtası yaklaşımını geliştirdi.
- Unutma, iş WIP’leri azaltmakla bitmiyor. Sisteme daha fazla iş koymaktansa sistemden gereksiz işi çıkarmak daha önemlidir.
- Çıktılar süreçten, kontrollerden hatta tamamladığın işten bile daha önemlidir.
- Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı – Patrick Lencioni
- Lencioni’ye göre karşılıklı güven için kendinizi savunmasız bırakmanız çok önemli.
- Tek yaptığınız etkiye tepki göstermek olduğunda, yeni işi kabul edip etmeyeceğinize karar vermenizi sağlamak için gerekli olan ağır zihin jimnastiğini yapmaya yeterince vaktiniz kalmaz.
- Düşünmeniz için maaş alıyorsunuz, sadece bir şeyleri yapmanız için değil!
- Her iş merkezi dört parçadan meydana gelir: makine, çalışan, yöntem ve tedbirler.
- Rutin işi iyileştirmek rutin işi yapmaktan çok daha önemlidir.
- Herhangi bir şeyi iyileştirdiğin sürece neyi iyileştirdiğinin neredeyse önemi yoktur. Neden? Çünkü eğer bir şeyleri iyileştirmiyorsan entropi senin daha kötü duruma düşmene sebep olur ve bu da sıfır hataya, sıfır iş kazasına ve sıfır kayba giden yolun kapatıldığından emin olur.
- Doğruyu söylemek sevgiden, yalan söylemek nefrettendir.
- Herhangi bir iş sisteminde teorik bağlamda ideal olan, verimi azami seviyeye çıkarıp varyansı asğariye indiren tek parça akışıdır. Tek parça akışını ise parti boyutlarını devamlı olarak azaltarak elde edersiniz.
- İlginç değil mi? Geri vites yok. Neden iş akışınızda bir geri vites olsun o zaman?
- Sürekli Teslimat – Jez Humble ve Dave Farley
- Yalın Yeni Girişim – Eric Ries
- Bir fabrikadaki hammaddelerin nasıl bitmiş ürünlere dönüştürüldüğünü optimize etmek yerine DevOps bize nasıl BT değer akışını optimize edeceğimizi ve iş gereksinimlerinin nasıl mişterilerimize değer sağlayacak kabiliyetlere ve hizmetlere dönüştürülebileceğini gösterir.
- Yalın ilkelerin yanı sıra kitleler tarafından kabul edilen diğer tekniklere; Toyota Üretim Sistemi, Yalın Üretim, Kısıtlar Teorisi, Altı Sigma ve benzerleri de dahildir.
- Şans Söz Konusu Değil – Dr. Goldratt
- Amacın Ötesinde – Dr. Goldratt
- Personal Kanban: Mapping Work / Navigating Life – Jim Benson ve Tonianne DeMaria
- Kanban: Succesful Evolutionary Change for Your Technology Business – David J. Anderson