2008’den herkesin aklında kalan çeşitli konular olmuştur. Gündemde olanları yıl içinde yazmıştım. Yazmadığım birkaç konuyu da dahil ederek kısaca bir değerlendirme yaptım.

2008 nasıl bir yıl oldu sizce? Bana göre her gününde farklı kutuplara çekildiğimiz bir yılı geride bıraktık. AKP’nin geneli temsil edeceğini ifade eden söylemlerine karşılık kutuplaşmaların yaşandığı birçok olayın kaynağı olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Kara harekatı yeterli mi?

Vatan hainlerine karşı bir temizlik operasyonu düzenlendi. Zor şartlar dikkate alındığında başarılı olduğu söylenebilir. Sadece kara değil birçok kez hava harekatı da düzenlendi.

AKP’nin kapatma davasına karşı stratejisi

Kapatılma davasının açılması beklenmeyen bir gelişmeydi. Laikliğin karşısında olduğu ancak kapatılmaması gerektiği kararı çıktı.
Yalnız AKP kendine karşı olan durumlarda her zaman yaptığını yaptı, çeşitli kurumlara saldırdı, yıprattı. Yasalarda ne yazıyorsa ona göre hareket edildi.

Belimize kuvvet, hedef en az 3 çocuk

Başbakanın ilginç önerilerinden biri. Bu devirde üç çocuk…

1 Mayıs operasyonu

Son darbeden sonra 1 Mayıs’ın kutlanması yasak ülkemizde. Taksim kale gibi korundu.
Yok kutlama size, dağılın!

Demokrasinin önü tıkandı mı?

Temel hak ve özgürlükler dendi, bunun arkasına sığınıldı. Kurumların kuralları hiçe sayıldı. Daha önce benzer bir karar yine Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü, bu da görmezden gelindi. Tartışmalar, sataşmalar, atışmalar…
Sonuçta olması gerektiği gibi kaldı.

Türk Silahlı Kuvveteri’ne olan güven

Ne zaman ‘En güvenilen kurum hangisidir?’ diye anket yapılsa, Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman birinci sırada çıkar.
Bazen politik çıkarlar gereği zor durumda bırakıldı geçen sene içinde. Yine de en güvendiğim kurum.

Ergenekon soruşturması

Tarihimizdeki en önemli davalardan biri. Kimin hangi suçu işlediği belli değil. Davada kısmi sansür uygulanıyor. Medya davayı topal şekilde takip ediyor.

2008 rektör atamaları

Rektör seçim sistemimizin kalitesi yerlerde. Üniversite içinde bir oylama var, tamam. Bu kadarı yeter, orada belirlenmeli rektör.
Sonrasında YÖK bir elemeden geçiriyor oylama sonuçlarını. Son kararı da Cumhurbaşkanı veriyor. O da kendine göre istediğini seçiyor.
Durumun kısa açıklaması, üniversitelerde ne seçim olursa olsun iktidarın isteğine göre iki kere süzgeçten geçiyor oylama işlemi.

Avrupa 2008 Futbol Şampiyonası

Yılın en güzel olayıydı. Hatta kenetlendiğimiz tek nokta buydu. Hepimiz başarı istedik, geldi de. Yarı final oynamak, Türkiye’nin oynadığını görmek her gurur vericiydi.
Kazanılan her maçtan sonra gecenin geç saatlerinde, bayraklarla sokaklarda kutlayan insanları görünce uzun zamandır böyle bir coşku yaşamadığımızı fark ettim.

Gürcistan çatışmaları

Gürcistan altından kalkamayacağı işlere kalkıştı. Ne oldu? Kalktığı gibi oturdu yerine.
En kıl olduğum konu Amerika’nın yardım niyetine savaş gemilerini ikide bir boğazlardan geçirmesiydi. Savaş gemilerinin geçmesi yasak olduğu halde bizimkiler eyvallah çekti her zamanki gibi.

Olimpiyatlardaki rezilliğimiz

Açılış gösterileri çok iyiydi. Sonrasında zaten izleyecek çok şey bulamadık. Sporcularımız çıktıkları ilk günlerde elendiler genelde.
Bolt yer üstünde, Phelps de su altında rekorlar kırarak tarih yazdı.

Gazete almayın!

Başbakandan bir inci daha. Deniz Feneri hakkındaki gerçekleri yazdığı için bu yayın kuruluşlarının alınmamasını istedi.

‘Mustafa’ filmi

Saman alevi gibi parladı film. 29 Ekim’de, gösterime çıktığı ilk gün izledim. Filmi kısmen beğendim. İkinci yarısında Atatürk’ün daha farklı yönleri üzerinde durulabilirdi.
Atatürk’ü canlandıran kişilerin yüzleri de gösterilmeliydi.
Ayrıca Can Dündar’ın sesi pek uygun değildi. Daha tok sesli biri seslendirme işini yapmalıydı.

Dünye krizdeyken bize bir şey olmaz mı?

Kriz bizi teğet mi geçti, içimizden mi geçti? Başbakan bu konuda da başkalarını suçlamaya devam etti. Parti içinden başkasının konuşmasına izin vermediği için sağlıklı değerlendirmeler yapamıyor.

Ne özürü? Oy birliği ile tarih yazılmaz!

Bir grup insanın başlattığı bölücü imza kampanyası. Türk olduklarından şüphe edilmelerine sebep olacak attıkları imza.